top of page
Yazılar Sayfası icon2-31.png

YAZAN: Meltem Ulu Yavuz

AKREDİTASYON YOLCULUĞU...

 

Bir önceki paylaşımımda “Neden akreditasyon yolculuğuna çıkayım?” sorusuna cevap aramıştık. Bu yola çıkmaya niyet edenler ;) şimdi ICF veya AC’den unvan almak isterseniz nasıl bir yolun sizleri beklediğinden bahsetmek istiyorum. Öncelikle bir Profesyonel Koç için unvan alma yolculuğunun çok keyifli, çok öğretici ve kendisi ile de derinden çalışma fırsatı sağladığı için çok anlamlı bir yolculuk olduğunu söylemek 

isterim. 

Çok keyifli: Profesyonel Koçluk eğitimini yeni tamamlamış koçlar ilk zamanlarda mesleğe nereden nasıl başlayacaklarını belirlemekte, koçluk görüşmelerinde neyi daha iyi yapmaları gerektiğini 

doğru tespit etmekte, kendilerini dışardan görüp değerlendirmekte, devam edecekleri eğitimleri ihtiyaçlarına uygun seçebilmekte zorlanabiliyorlar. Benim bu süreçteki koçlarda en çok gözlemlediğim duygu Yalnızlık. Unvan alma yolculuğunda bir Mentor & Supervisor ile çalışmaya başlayan koçlarda ilk gördüğüm değişim yalnızlığın yerini güvenin, umudun, paylaşımın, öğrenmenin, yolunu çizebilmenin, desteklenmenin getirdiği keyfin alıyor olması. “Evet bir çok kişi benim geçtiğim süreçlerden geçiyormuş, zorlandığım konularda yalnız değilmişim, geribildirim alıyor olmak kafamdaki sis bulutunu dağıttı ve evet ünvan alma yolculuğu keyifliymiş” sözleri en çok duyduklarım.

 

Peki deneyimli koçlar neler deneyimliyor? Birebir görüşmelerle, Etik Kurallar çerçevesinde ve tümüyle gizlilik ilkesi ile yürütülen koçluk görüşmelerinin ardından elbette deneyimli koçlar da “Bu görüşme nasıldı? Neyi iyi yaptım, neyi daha iyi yapabilirdim? Danışanıma nasıl daha fazla katkı sağlayabilirim? Kaçan bir fırsat var mıydı? Bundan sonra neyi daha farklı yapmalıyım?” soruları ile baş başa olurlar. Bazen danışanlardan hızlı bir ilerleme beklediği bir noktada bu ilerleme beklediği hızda ve şekilde olmadığında kendilerine dönüp bakarlar. Ve yine bu süreçte de koça Yalnızlık eşlik eder. Tüm sorularına tek başına cevap arar. Bazen cevaplar kolaylıkla akar ancak bazen de akmaz.. Koç, ünvan alma yolculuğuna başlayıp, Etik kurallar çervevesinde, supervisor’ı ile konularını paylaştığında, kendini dışardan gördüğünde, Supervisor’ının sorularını cevaplayıp, önerilerini duyup, gelişmeye devam ettiğinde.. keyif işte oradadır. Benim en temel değerlerimin arasında da keyif var ve Mentor ve Supervisorlarımla çalışırken keyif almak, her zaman beni görüşmelerime koşa koşa götüren ve zorluklara rağmen her zaman yolda kalmamı sağlayan en önemli nokta oldu.:)

 

Çok öğretici: Profesyonel Koçlar için unvan alma süreci durup kendine yeniden bakmak, öğrendiklerini tekrar gözden geçirmek, bir dış gözden kendini görmek, Koçluk Yetkinlikleri odağından kendini değerlendirmek, AC Unvan Süreci Başvuru içeriklerini oluştururken derinlemesine çalışmak - yazmak, danışanından izin alarak kaydettiği kendi koçluk ses kayıtlarını dinleyerek kendini duymak, Mentor & Supervisor’ından aldığı tüm geribildirimler ve önerilerle gelişmek için harika bir fırsattır. AC akreditasyon sürecindeki koç tüm bu gelişim sürecini yönetirken Association for Coaching’in olağanüstü birikimi ile oluşturduğu destekleyici dokuman ve ödevler ile yoğun bir özdeğerlendirme sürecinden geçer, Supervisor’ından destek alır. ICF akreditasyonunda ise sınava ve koçluk yetkinliklerinin değerlendirileceği ses kaydını hazırlamaya odaklanan koç kendisi ve koçluğu üzerinde yoğun olarak çalışmaya devam eder.

https://coachingfederation.org/credentials-and-standards

Üstteki linkten ICF akreditasyonlarının detaylarına ulaşabilirsiniz. Ben önce ACC sonra PCC sonda da MCC olurken sürecin tüm detaylarını keyifli ve öğretici bir yolculukta deneyimledim. Başlangıçta karşılık da görünse detayları incelediğinizde her adımın çok net tanımlandığını göreceksiniz.

 

https://www.associationforcoaching.com/page/KocAkreditasyonu

Üstteki bu linkten ise AC için tüm Destekleyici Dokumanlara ve Başvuru Belgelerine ulaşabilirsiniz. Süreç içinde Koçluk Felsefesi, Vaka Çalışması, Eğitim ve CPD listeleri, Etik Vaka Tartışmaları, koçluk ses kaydı, ses kaydı Transcripti, kendi ses kaydına ilişkin Öz Değerlendirme, Müşteri ve Supervisor Referans Formları ve Öz Değerlendirme & Gelişim Planı hazırlanır. Bu süreç başlı başına çok öğretici ve geliştiricidir. Benim AC’den Master Executive Coach ünvanı ve Coaching Supervisor ünvanı alma süreçlerimin her ikisinde de bildiğim ve farkında olduklarımı bir araya getirme ve yazma sürecim zihnimde olanları toplayıp önümde görmeme, gördüklerim ise gelişim alanlarımı fark etmeme ve devam edeceğim yolu aydınlatmama çok hizmet etti. Merak ederseniz, AC Akreditasyon sürecinde yazmış olduğum koçluk felsefeme aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

 

https://www.aeriscoaching.com/kocluk-yaklasimim-ve-felsefem-melte Çok anlamlı: ve elbette koçluğu aşkla yapanlar için unvan alma süreci anlam içermeli. Ben her bir koçluk ünvanımı alma sürecinde anlamı hem ünvan almakta buldum; ki buna ilişkin fikirlerimi bir 

önceki yazımda yazmıştım; hem de koç kimliğim aracılığı ile kendi derinliklerimle temas etme yolculuğunu çok anlamlı buldum. Bu müşterinin karşısındaki Meltem kim? Ya bu soruyu böyle soran Meltem? Danışanın birkaç kez söylediğini duymayan başka bir noktaya takılıp onun peşinden giden benim hangi yanım? Paralel prosese girip en az danışanı kadar sıkışmış hisseden ben? Çalışmayı sevmediğim müşterimde ne var beni tetikleyen? Kimle görüşmemizi heyecanla bekliyorum? Danışanımda hangi duygular yoğun olduğunda o derinlikten kaçasım geliyor? Nerelerde cesaretle kalabiliyorum? Koçluk araçları ile dansta neleri seçiyor, neleri atlıyorum, neden? Sadece zihnimle de oradayım, kalbimi de getirebildim mi? Neden? Neyi görmeye, neye cesaret etmeye ihtiyacım var? Mentor & supervisorlarımla çalışmalarım her zaman kendimle de buluşmama hizmet etti ve benim için çok anlamlı oldu. Supervisor’ı olarak çalıştığım tüm koçlarla onların kendilerini daha derinden keşfetme yolculuklarına çıkmaya, cesaretle çıktıkları bu yolculukta güven vererek yanlarında olmaya, her görüşmemizi anlamlı anlara dönüştürmeyi çok değerli buluyorum. ICF akreditasyonu yolculuğundaki onlarca koçla unvan alma süreçlerine eşlik ederken, koçluklarına geribildirim verirken kendilerinde de derinleşmelerine eşlik etmekten büyük keyif alıyorum. Bu arada, AC’nin akreditasyon yaklaşımında en anlamlı bulduğum noktalardan biri Koç & Supervisor ilişkisinin unvan alana kadar kurulan ve unvan alınca biten süreli bir ilişki olarak tanımlanmıyor oluşu. AC ünvanı almış bir Profesyonel Koçun mesleğini sürdürdüğü sürece ona eşlik eden bir supervisor’ının olmasının önemi ve gerekliliğini vurgulanır AC akreditasyon prensiplerinde. Bu prensip Profesyonel Koçların unvan süreçlerinin ardından tüm meslek hayatlarını da Keyif, Öğrenme ve Anlam dolu sürdürmelerine katkı sağlayan çok değerli bir yaklaşımdır. Siz Koçlukta ünvan yolculuğunuzda neredesiniz?

Ya keyif, öğrenme ve anlam’da? 

Akreditasyon yolculuğunda beni nasıl bir yol bekliyor_ 1 (Yazılar Sayfası).png
Akreditasyon yolculuğunda beni nasıl bir yol bekliyor_ 2(Yazılar Sayfası).png
bottom of page