top of page
Yazılar Sayfası icon2-31.png

YAZAN: Meltem Ulu Yavuz

NEDEN KOÇLUK AKREDİTASYONU?

 

Koçluğu, hem mesleğim olarak hem de hayatımın her alanında yarattığı pozitif değişimi derinden deneyimlemiş biri olarak, büyük bir aşkla yaşıyorum. Bu aşkla harmanlanmış, pozitif değişime yönelmiş enerjiyi ve ışığı yaymak adına büyük bir keyif ve coşku ile her günümde çalışıyor ve üretiyorum. Anlam aramaya, anlamı arayanlara eşlik etmeye, kendisi de Koç olma yolculuğuna çıkıp bu ışığı yaymaya niyet edenlerle birlikte yürümeye, tüm biriktirdiklerimi paylaşarak ve onlardan öğrenerek büyümeye devam etmeye bayılıyorum. İnsandaki güzelliği görüyorum ve güzel insanlarla buluşuyorum yolculuğumda. Süreçte olarak ve etrafımdaki tüm insanlarla anı paylaşarak çokça farkındalık ediniyor, kendimle temas kuruyor, öğreniyor, gelişiyor, değişiyor, hem kendime hem de diğerlerine şahitlik ediyorum. Bugünlerde; bol bol benim ve sevdiklerimin sağlığına, mutluluğuna şükrederek ve iyi ki koçluk diyerek anımı yaşıyorum:) 

Neden akreditasyon yolculuğuna çıkayım? 

Peki koçluğu bu kadar anlam dolu bir şekilde yaşıyorsam niye yine de koç akreditasyonu yolculuğunu defalarca yaşadım, ünvanlar aldım? “Ben memnun müşterim memnunsa ünvanla kendimi ispatlamaya neden ihtiyaç duyayım?” diye soruyor bazen koçlar.. Ben soruyu bu şekliyle sormadım. “Kurumsal hayattan ve şimdiye kadar gururla yaptığım mesleğimden yeni bir mesleğe, koçluk mesleğine geçmeyi seçtiğime göre bu mesleği en doğru ve en saygın şekilde yapmak için nasıl bir yol takip etmeliyim, neler yapmalıyım?” diye sordum.. Yıllardır bu sorunun cevabının ışığında çiziyorum yolumu, seçimlerimi buna göre yapıyorum. Zaman zaman dönüp soruyu tekrar soruyorum, yeni yollar, yeni hedefler, mesleğim için yeni roller çıkıyor karşıma ve zenginleştiriyorum yolumu yeni zamana, yeni ben’e göre.. 2012’den beri dolu dolu yaşanan bu yolculuğumda bulduğum cevapları ve takip ettiğim yolu sizinle birkaç yazıda paylaşmak istiyorum. Benim yolculuğumda en önemli gördüğüm noktalardan biri koç akreditasyon sürecinden geçmek, unvan almak oldu. Bu yüzden bu yazıda öncelikle akreditasyonla başlayalım ve profesyonel Koçların akreditasyon süreçlerinden geçmesinin, unvan almasının faydasına farklı açılardan bakalım. Bir sonraki yazımda benim akreditasyon sürecimdeki adımlarımı ve sizlerin yolculuğunu kolaylaştıracak önerilerimi paylaşacağım.

Koç Akreditasyonu; 

Koçluk hizmeti alanlara ne sağlar? 

Koçun kendisine sağlar? 

Koçluk mesleği & topluluğuna ne sağlar? 

Koçluk hizmeti alanlara ne sağlar? : Şimdi AC Türkiye Akreditasyon Başkanı kimliğimle anlatayım: AC’nin koçluk mesleğinde mükemmellik standartlarını desteklemeye yönelik taahhüdü, koçluk 

hizmeti alanlara, akreditasyon süreçlerinden başarı ile geçmiş koç veya koçluk eğitim kurumunun sağlam bir Koçluk Yetkinlik Çerçevesi dahilinde çalıştığını, Koçlar, Mentorlar ve Süpervizörlere yönelik Küresel Etik Kuralları’na bağlı olduğunu ve sahip olduğu akreditasyonun standartlarına uyduğunu ortaya koyan bir güvenilirlik sunmaktadır. Aynı şekilde ICF akredite Koçluk Eğitimleri sunan bir koçluk okulu kurucusu ve MCC bir koç olarak da ICF ünvanı taşıyan koçların da müşteriye aynı güvenilirliği garanti ettiğini söylemek isterim.

 

Koçun kendisine sağlar?

Koçlar akreditasyon sürecinde teorik ve akademik konulardan ziyade mesleği icra uygunluğuna odaklanılan yoğun bir süreçte yüksek mesleki standartlar açısından kendilerini değerlendirme ve gelişmeye devam etme fırsatı yakalarlar. Koçluk mesleğinin olgunlaşma sürecinde, hem bireyler hem de kuruluşlar olarak koçluk hizmeti alanların koçları karşılaştırma ve ayırt etme yollarına ihtiyaç duyduğu görülmüştür. Kişiler yatırım yapmadan önce bir koçun, süpervizörün veya eğitim programının etkili olabileceğini ve verilen hizmetin amaca uygun olacağını bilmek isterler. Akreditasyon bu süreçte koçun uygunluğunun bir göstergesi haline gelmiştir.

Koçluk mesleği & topluluğuna ne sağlar?

Akreditasyon sürecinde olan veya bu süreçten geçmiş koç supervisor’ı ile düzenli bir plan dahilinde görüşen, profesyonel olarak sınırlarını ve etik kuralları çok iyi bilen, CCE’ler, CPD’ler ile kendini geliştirmeye devam eden, koçluk felsefesini yazmış, çalışma alanını belirginleştirmiş, gelişim yolculuğunda hedefleri ve planları olan bir koçtur. Bu profesyonellikteki koçlar mesleğimizin toplumda doğru şekilde bilinirliğini ve temsilini güçlü şekilde yapmaya devam edecekler ve mesleğe yeni girmekte olan koçlara rol model olmak adına önemli bir görev üstleneceklerdir.

ICF ve AC dernekleri çatısı altında Koçluğu hem aşkla gönülden ve hem de profesyonel bir meslek olarak görüp yaşatanlar olarak her birimizin akreditasyon süreçlerinden geçmemizin ve ünvanlarımızı almamızın bir anlamda mesleğimize duyduğumuz saygının ve koçlukta rol model olma görevimizin bizlere getirdiği bir sorumluluk olduğu inancındayım.

Ya siz?

Profesyonel Koçlar için- Neden akreditasyon yolculuğu_1 (Yazılar Sayfası).png
Profesyonel Koçlar için- Neden akreditasyon yolculuğu_ 2(Yazılar Sayfası).png
bottom of page